Autoverzekering

Als autobezitter ben je in Nederland verplicht om één van de dekkingen van de autoverzekering te hebben. Een autoverzekering is een schadeverzekering en heeft dus de rol om schade aan of door eigen auto te vergoeden.

Autoverzekeringen zijn er in principe in drie (hoofd)vormen. De dekkingsvarianten van de autoverzekering luiden als volgt: Wettelijke Aansprakelijkheid (WA – de minimaal vereiste verzekering), Wettelijke Aansprakelijkheid + Beperkt Casco (een WA-verzekering inclusief dekking tegen (bepaalde) schade aan eigen auto) en als laatste hebben we de Wettelijke Aansprakelijkheid + Volledig Casco (zo goed als een compleet pakket van een autoverzekering met maximale dekking).

Autoverzekering dekkingsvarianten nader uitgelegd

Hierboven kreeg je al een voorproefje van de WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (All Risk). Hieronder krijg je echter een beter beeld van deze verschillende dekkingsvarianten en wanneer het verstandig is om deze af te sluiten.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)
Iedere motorvoertuigeigenaar dient een WA-verzekering te hebben. Dankzij deze autopolis wordt schade die door jou en jouw voertuig wordt aangebracht aan een ander persoon of andermans eigendom, gedekt. Dit is de minimale vorm van een autoverzekering en biedt geen dekking voor schade aan eigen voertuig. Het is normaal om een WA-verzekering te sluiten voor een motorvoertuig die 10 jaar of ouder is.

Wettelijke Aansprakelijkheid + Beperkt Casco (WA + Beperkt Casco)
Met een Beperkt Casco autoverzekering valt niet alleen de schade die jij aanricht aan andermans eigendom onder de dekkingen, maar ook ben je verzekert tegen bepaalde schadevormen die aan jouw auto toegebracht worden. Denk hierbij maar aan brandschade, weerschade (zoals storm of hagelbuien), diefstal, ruitbreuk en aanrijding met wild. Het is vrij normaal om een Beperkt Casco verzekering af te sluiten voor voertuigen die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn.

Wettelijke Aansprakelijkheid + Volledig Casco (All Risk)
De voertuigeigenaar wordt met een All Risk autoverzekering gedekt tegen schade aan zowel eigen als andermans voertuig en eigendommen. De schade, ongeacht de schuldige, wordt door deze dekkingsvariant vergoed. Deze autoverzekering is niet ongewoon voor voertuigen die niet ouder zijn dan 5 jaar.