De goedkoopste basisverzekering, de beste optie voor u?

Of een zorgverzekering bij je past is heel persoonlijk. Er zijn er zoveel dat er vast wel eentje is die aansluit bij wat jij nodig hebt. Maar deze hoeveelheid maakt het ook best lastig om de juiste verzekering eruit te pikken. Welke is nou de beste verzekering als je veel fysiotherapie nodig hebt? Welke medicijnen vallen wel of niet in het pakket? Mag je wel zomaar bij ieder ziekenhuis aankloppen of leggen zij je op waar je wel en niet heen mag? En vergoedt een bepaalde verzekeraar wel of geen alternatieve zorg? Dit zijn allemaal vragen die kunnen opkomen bij het uitzoeken van de juiste verzekering. Wij vertellen je daar graag wat meer over. Ook een website als Zorgkiezer.nl kan je door middel van wat vragen helpen uit te zoeken welke verzekering het beste bij jou past.

Basispakket

Het basispakket is bij de meeste zorgverzekeraars wel zo ongeveer hetzelfde. Het is de minimale verzekering die je nodig hebt. Er zit echter niet zo heel veel in, dus je komt al snel uit bij een aanvullende verzekering. Als je bijvoorbeeld tandartskosten vergoed wilt krijgen, meerdere fysiotherapiebehandelingen denkt nodig te hebben of er een ander aspect van je gezondheid is waar je nu of in de toekomst zorg bij nodig denkt te hebben is een aanvullende verzekering wel zo handig. Let echter goed op wat er in het aanvullende verzekeringspakket zit.

Vergoedingen

Niet iedere verzekeraar staat je toe om zelf je ziekenhuis of andere zorgverlener uit te kiezen. Sommigen vergoeden zelfs alleen maar het ziekenhuis waar de operatie of behandeling  het goedkoopst is, ook als dit ziekenhuis aan de andere kant van het land ligt en niet bepaald bekend staat om de beste zorg. Steeds meer verzekeringen begrijpen dat je zelf wilt kunnen beslissen of je graag naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis wilt of juist de specialistische zorg wilt in een ziekenhuis verder weg.

Claims en Declaraties

Natuurlijk heb je, naast dat een zorgverzekering gewoon voor iedereen verplicht is, een verzekering omdat dan onvoorziene kosten worden gedekt. Dus hoe vervelend is het als je eigenlijk nooit zorg nodig hebt, maar de medicatie of behandeling die je dan toch eens nodig hebt nét buiten je zorgpakket valt en je zorgverzekeraar zich verschuilt achter bureaucratie en kleine lettertjes om onder de betaling uit te kunnen komen.  Daarom moet je goed opletten hoe een bepaalde verzekering met claims van hun klanten omgaan. Kun je bijvoorbeeld makkelijk een declaratieformulier vinden op hun website? En wat zeggen andere mensen over claims die ze hebben ingediend?

(foto: Flickr)