Rente krediet

Vaak geldt het rente krediet als een consumptief krediet. De leenvorm valt te vergelijken met het doorlopend krediet en het spaarkrediet. Wat het rente krediet van de rest onderscheid, is dat er geen verplichte aflossing van toepassing is op de lening gedurende de aflossingsvrije periode. Geld lenen middels een rentekrediet betekent dus dat je alleen rente betaalt en verder niets. Zoals bij de rest van de doorlopende kredieten, spreek je ook hier een kredietlimiet af met je geldverstrekker.

 

Voornamelijk consumenten die voor een aantal jaren wat extra geld achter de hand willen houden, kunnen heil vinden in een rente krediet. Met deze aflossingsvrije lening profiteer je immers voor meerdere jaren van de laagste maandlasten. Alle Nederlanders hebben recht op een rente krediet. Je dient alleen tussen de 18 jaar en 65 jaar oud te zijn en een vast inkomen hebben, niet bestaande uit een uitkering van de sociale dienst.

Aflossingsvrij lenen en boetevrij aflossen

Met een rente krediet leen je aflossingsvrij voor zolang de aflossingsvrije periode strekt (meestal 5 jaar). Gedurende deze periode los je helemaal niets af, tenzij je er zelf voor kiest door boetevrij af te lossen. Immers kun je geen geld meer opnemen als je kredietlimiet de bodem geraakt heeft, dus moet je op de lening aflossen voor het geval je het krediet later weer verwacht nodig te hebben. Op het moment dat de aflossingsvrije periode van het rentekrediet afloopt, bekijken beiden partijen (geldgever en -nemer) of een nieuwe aflossingsvrije periode gewenst is. Zo niet, Overbruggingskrediet

Mocht je zonder overbruggingskrediet willen verhuizen naar een ander koophuis, dan zal het al snel duidelijk worden dat het makkelijker gezegd dan gedaan is. De verkoop van je huidige woning kan niet perfect worden afgestemd op de aankoop van het nieuwe huis. Als je de overwaarde wel mee wilt nemen om een duurder huis te kunnen financieren, kan een overbruggingskrediet goed van pas komen bij de verhuizing.

 

Met een overbruggingskrediet sluit je een tijdelijke lening af waarmee je het nieuwe huis voor zolang nodig financiert. Je kunt de overbruggingslening aflossen op het moment dat je oude woning verkocht is en de meerwaarde hiervan is vrijgekomen.

Hoeveel geld kan ik lenen met een overbruggingskrediet?

Hoeveel je kunt lenen met een overbruggingskrediet is afhankelijk van de overwaarde van het oude huis. Het overbruggingskrediet wordt afgesloten op basis van de verwachtingen van de vrij te komen overwaarde. Je bent niet verplicht om de gehele overwaardesom te lenen met het overbruggingskrediet. Je kunt dus ook een deel van de overwaarde lenen en zelf wat bijleggen om de lening zo klein mogelijk te houden.

Zal ik wel in aanmerking komen voor een overbruggingskrediet?

Je komt in aanmerking voor een overbruggingsfinanciering als er duidelijke sprake is van overwaarde op jouw oude woning. Mocht het oude huis al zijn verkocht maar nog niet bij de notaris gepasseerd zijn, dan wordt de maximale hoogte van het overbruggingskrediet als volgt berekend:

 

Verkoopwaarde minus hypotheekschuld staat gelijk aan de Overbruggingskrediethoogte;
Een groot aantal financiers gaat uit van de executiewaarde van de momentele woning – de hypotheekschuld als de woning nog niet verkocht is.an wordt het rente krediet in een normaal doorlopend krediet omgezet en wordt er in het vervolg gewoon afgelost.