Rente krediet

Vaak geldt het rente krediet als een consumptief krediet. De leenvorm valt te vergelijken met het doorlopend krediet en het spaarkrediet. Wat het rente krediet van de rest onderscheid, is dat er geen verplichte aflossing van toepassing is op de lening gedurende de aflossingsvrije periode. Geld lenen middels een rentekrediet betekent dus dat je alleen rente betaalt en verder niets. Zoals bij de rest van de doorlopende kredieten, spreek je ook hier een kredietlimiet af met je geldverstrekker.

 

Voornamelijk consumenten die voor een aantal jaren wat extra geld achter de hand willen houden, kunnen heil vinden in een rente krediet. Met deze aflossingsvrije lening profiteer je immers voor meerdere jaren van de laagste maandlasten. Alle Nederlanders hebben recht op een rente krediet. Je dient alleen tussen de 18 jaar en 65 jaar oud te zijn en een vast inkomen hebben, niet bestaande uit een uitkering van de sociale dienst.

Aflossingsvrij lenen en boetevrij aflossen

Met een rente krediet leen je aflossingsvrij voor zolang de aflossingsvrije periode strekt (meestal 5 jaar). Gedurende deze periode los je helemaal niets af, tenzij je er zelf voor kiest door boetevrij af te lossen. Immers kun je geen geld meer opnemen als je kredietlimiet de bodem geraakt heeft, dus moet je op de lening aflossen voor het geval je het krediet later weer verwacht nodig te hebben. Op het moment dat de aflossingsvrije periode van het rentekrediet afloopt, bekijken beiden partijen (geldgever en -nemer) of een nieuwe aflossingsvrije periode gewenst is. Zo niet, dan wordt het rente krediet in een normaal doorlopend krediet omgezet en wordt er in het vervolg gewoon afgelost.